top of page

          Saját rendszer, vagy portálokkal együttműködés? Előnyök és hátrányok

 Ebben a cikkben azt fogjuk vizsgálni, hogy mit, hogyan érdemes csinálni: saját online rendelési rendszer és saját szervezésű ételszállításod legyen, vagy inkább működj együtt online megrendelési és ételszállítási portálokkal?

 

         

Az online ételrendelési és ételszállító portálokkal való együttműködés előnyei

           1. Ezeknek a portáloknak nagy számú felhasználója van, akik potenciális ügyfeleiddé válhatnak. Tehát ez egy nagyon jó csatorna az ÚJ ÜGYFELEK megszerzéséhez. Figyelem! Ők ÚJ VÁSÁRLÓK, akiket ezután hűséges TÖRZSVÁSÁRLÓKKÁ kell tenned!

           2. A nagy portálok rengeteget fektetnek a marketingbe, olyan forrásokat, amiről egy kis étterem még csak álmodni sem tud. A SEO gépezetüknek köszönhetően azonban úgy terelik át a vásárlókat a saját csatornáikra, vagy különböző éttermek felé, ahogy kedvük van, vagy ahogy a kereskedelmi politikájuk diktálja. Hozzád is, de máshová is. Ha te meg tudod fogni épp akkor, a tiéd az ügyfél, ha pedig nem tudtad megfogni (mert például nincs megrendelési rendszered, nem megfelelő képek vannak az étlapodon,  nincsnek promócióid, nem lehet nálad online fizetni vagy épp bonyolult, átláthatatlan a weblapod), akkor az ügyfeledet elvesztetted – lehet, hogy örökre.

          3. Az eszközöket tekintve ezek az online ételrendelési, és -szállítási weboldalak teljes körű szolgáltatást kínálnak az éttermeknek: például online menüt, marketinget, akciókat. Így – legalábbis elméletben – neked csak az ételekre kellene koncentrálnod. LÁTSZÓLAG! De miért csak látszólag? A hátrányokat is elemezve, ez világosan látszik majd.

      Nézzük meg tehát a hátrányokat!

      Az online ételrendelési és ételszállító portálokkal való együttműködés hátrányai

        1. Bár sok a felhasználó, van több ezer másik étterem is!  A földrajzi területtől függően a verseny meglehetősen lehetetlenné válhat, a felhasználók számára pedig szinte áttekinthetetlenné.

        2. Az értékesítés volumene a promóciók/kedvezmények számával, vagy a reklámozással összefüggően („Fizess a magasabb listázásért!”), arányosan nő. Ezek mind-mind többletköltségek, amelyek csökkentik a haszonkulcsodat, és ne feledkezzünk meg hozzáadni a portál által minden egyes rendelés után felvett jutalékot; így a végeredmény igen keserves következtetés lehet.

Hogy világos legyen: ha saját ügyfélkört szeretnél felépíteni, akkor saját weblappal és Facebook-oldallal kell rendelkezned, valamint egy online rendelési rendszerrel, amelyet te vezérelsz.

Az ételszállító portálokat csak ÚJ ÜGYFELEK szerzésére használd! Vállald a többletköltségeket és tekints befektetésnek azokat, akárcsak a Facebookon történő reklámozásra vagy offline hirdetésekre költött összegek esetében.  Viszont amint elérted a célodat, menekülj!

           3.  A probléma még súlyosabb, mint gondolnád! Az éttermeknek még annyi luxusuk sincs, hogy kis mértékben is emeljék áraikat, hogy egyáltalán kifejezhessék árpolitikájukat. Ez azért történik, mert az ételportálok „versenyképes” árakat akarnak elérni és nem engedik meg az éttermeknek, hogy növeljék áraikat, így csekély haszonkulccsal kénytelenek dolgozni, némely extrém esetben akár veszteségesen is. Csak maradjanak megjelenítve a portálon.

          4. Az online ételportálok igen magas díjakkal dolgoznak. Igen, beszéljünk a pénzről is: az ételportálok akár 20- 30%-os jutalékot is elkérnek egy-egy rendelés után. Ez valóban probléma, tekintve, hogy te nem is tudod a saját áraidat szabadóan szabni, állandóan kényszerítenek limitekre, hogy „kompetitív” legyél hasonló ételekkel szemben. Sajnos, az ár arénában semmi sem számít, csak az ár.

         5. Az online ételportálok megakadályoznak téged, hogy kapcsolatba lépj a vásárlóiddal

        Ez azért történik, mert náluk vannak az ügyfél adatai, ők e-maileznek, ők bombázzák ajánlatokkal (lehet, hogy éppen nem a te ajánlataiddal), promóciókat küldenek ki nekik, az is lehet, hogy a te ügyfelednek küldik a náluk per pillanat legkelendőbb és legjobban teljesítő étterem napi különlegességét.

        Mert így ők kapják a bevétel oroszlánrészét. És ezt nem tudod megakadályozni.

Egyetlen dolgot tehetsz: felépíted a saját ügyfélkörödet és te személyesen kommunikálsz velük, kényezteted őket finomságokkal, gyűjtöd a véleményeket, párbeszédet tartasz fent. Ők azok, akik hozzák a barátaikat, ismerőseiket, akik pozitív értékelést hagynak a Facebook oldaladon. Ők azok, akik éltetik az éttermedet, a vállalkozásodat.

          6. Éles a verseny az éttermek között

          Mindezek az online ételrendelési portálok valójában kiélezett versenyt hirdetnek az ott felsorolt ​​éttermek között. Az amúgy is kiélezett versenyt még jobban fokozzák és méltatlanul versenyeztetik az ételeket! A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a vevő meglátogat egy alkalmazást (pl. Restu) vagy egy webhelyet (pl. Wolt) és ott a fogyasztók gyorsan összehasonlíthatják a te ételeidet egy másik étterem ételeiddel. Az online portálok úgy indokolják ezt a cselekvést, hogy „csak” megmutatják a vásárlóknak a lehetőségeket. Elég egy kis árkülönbség, egy hiányzó kis részlet a leírásból, vagy bármilyen, alapvetően apró hiányosság, vagy különbözőség és NEM TÉGED választanak.

        Menjünk tovább? Menjünk!

         Az ételrendelési, -kiszállítási portálok listáin való szereplés további hátrányai

    Azért is káros, hogy jó hosszú ideig csak ételportálokon és ételszállítók révén működjön online az éttermed (miközben az offline életedet a Google nem látja), mert egy idő után már a Google is összekever, összemos téged egy márkátlan ételgyárral, ahonnan mindig csak az akciós, sokszor személytelen ételek kerülnek kiszállításra, és ugyan az ételszállítók linkjei feléd mutatnak, nap mint nap, de közben a te saját linkjeid passzívak, nem produkálnak forgalmat, nincsen önálló élet a honlapodon.

        Innen is világosan látszik, hogy értékes pozíciókat veszíthetsz a Google-on, lassan elvész az identitásod és az online világa úgy tekint rád, mint valakire, aki elvesztette az irányítást a vállalkozása felett.

        Ugyanis mindaz, ami online látszik, az egy harmadik féltől származó szolgáltatásra támaszkodik.  Tényleges veszélye van annak, hogy lekerüljön a reflektorfény saját webhelyedről. Miközben a harmadik féltől származó caches and cookie-at is működtetve, te magad ösztönzöd az ügyfeleket arra, hogy ételt rendeljenek ezekről a portálokról - ahelyett, hogy közvetlenül a saját tőled, a te weoldaladon vagy applikációdon keresztül rendelnének, így a nyereséget megtarthatanád teljes egészében magadnak.

    Összességében és hosszútávon nézve talán a pénz a legutolsó dolog, ami fájhat – sokkal, de sokkal többről van szó!

 

        Persze nem csak a levegőbe beszélünk, van egy ötletünk a megoldásra is:

        Legyen saját SEO-zott weboldalad, saját online megrendelési rendszered, saját applikációd!

        Használd az ONLINE RENDELÉSI RENDSZERÜNKET!  

Vendégeid számára akkor biztosítod a legjobb ügyfél-élményt, ha a saját magad szabályozott folyamatokon viszed keresztül őket, a weboldaladra lépéstől kezdve az étlapod felfedezésén és a megrendelésen keresztül, egészen a búcsúzó mosolyig.

A SAJÁT ONLINE MEGRENDELŐ RENDSZEREDDEL teljes mértékben kézben tarthatod az online éttermedet, hozzáférésed lesz az ügyféladatokhoz és hasznos analitikai jelentésekhez, amiből rengeteget tanulhatsz arról, hogy mit, hogyan kell megváltoztatni, mik a vállalkozásod gyengeségei és erősségei, honnan jönnek a potenciális vendégek, vendégcsoportonként megismerheted a preferenciáikat, ez neked mind pontos sorvezetők lehetnek az árpolitikád kialakításához és összességében tekintve az éttermed jövőjének felépítéséhez.

Kapcsólódó cikkeink

bottom of page