top of page
20191119_092723.jpg
21 Novembre - SEMINARIO CON DEGUSTAZIONE TECNICA DI VINI ITALIANI - OLASZ BOROK KÓSTÓLÁSÁVAL EGYBEKÖTÖTT SZEMINÁRIUM
20191121_111642.jpg
20191121_111616.jpg

   

            Az ITA (Italian Trade Agency – volt ICE, Istituto di Commercio Estero) szervezésében került sor november 21-én arra a professzionális borkóstolóra (degustazione tecnica), amit 5 fehér bornak és 5 vörösbornak szántak az immár megszokott eleganciával és professzionalizmussal -- ami az ITA-ra olyannyira jellemző -- a Rit- Carlton Hotel Erzsébet Báltermében.

            Az ITA megszokott minőségéhez híven egy igen jól ismert borászt hívtak meg, Nicola Biasit.

           A borszakember egy részletes prezentáció keretében ment végig a borokon és előadta borról borra haladva mit jelent minden egyes bor esetében a DOP – oltalom alatt álló eredet megjelölés – és IGP – Oltalom alatt álló földrajzi megjelölés – a termékek minőségének követelményeit, amit az adott borfajta hivatalos követelmény-rendszere (disciplinare) határoz meg.

           A bor előállítására vonatkozó követelményrendszer 2 féle, a 85% + 15%-os, és a 100%-os keveréket írja elő. Az utóbbi az itt prezentált boroknál csak két bor esetében, a Barolo és Montelpulciano esetében kötelező.

          Természetesen a kóstolási sorrend a fehér, legkönnyebb borokkal kezdődött el, egy pezsgővel, haladva a vörös borok felé, és befejezve a legtestesebb, legmarkánsabb ízű és tanninban leggazdagabb borral.

         A borszakértő előadása és a találkozó főüzenete megegyezett abban, hogy Olaszország bortermelési sokféleségében a leggazdagabb európai ország. Franciaországban (ismét egy híres, patinás, sok tekintetben felülmúlhatatlan bortermelő) nagyjából 4-5 fajta bort találunk. De Olaszországban minden egyes hegyvidék, sőt, sokszor egy-egy hegyoldal vagy domb más és más talajtulajdonságokkal, tengeri levegő áramlással, időjárási viszonyokkal rendelkezik, így sokszor előfordul, hogy akár egy kisebb termelő is többfajta bort állít elő. Ez a fragmentáció eredményezi sokszor azt a nehézséget, hogy egy-egy piacra bevezetett bor esetében el lehessen érni megfelelő kommunikációval és megfelelő bormennyiség mellett belátható időn belül az ismertté válást, az oltalom alatt álló eredet megjelölési és oltalmazott földrajzi eljárásokról nem is beszélve.